W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję

Dodano 2015-01-26
Tamarillo pyszny owocowy pomidor. Owoce egzotyczne, jak jeść i obierać. Dieta Długowieczności.



Czym jest właściwie ten piękny, egzotyczny owoc?

Tamarillo to jeden z niewielu owoców, które zastępują nam owoc i warzywo jednocześnie.
Pochodzi z Ameryki Południowej m.in. Chile, Peru, Kolumbii gdzie jest  uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna. Obecnie uprawy Tamarillo można spotkać w innych subtropikalnych regionach świata np. w Południowej Afryce, Hongkongu, Chinach czy Nowej Zelandii. Wysyp tych owoców jest przez cały rok i w zależności od regionu świata przypada on na różne pory roku.
W Europejskich sklepach te owoce są dostępne dosyć często lecz najczęściej trafiają do nas jesienią, zimą i wiosną.



Co zawiera?


Tamarillo jest niskokaloryczne. Jeden owoc (ok. 5cm) zawiera ok. 40 kalorii. Jest to świetna alternatywa dla odchudzających, ponieważ można go śmiało spożywać bez obawy przybrania na wadze.
Zawiera on wiele witamin i minerałów. Szczególnie jest bogaty w witaminy A i C oraz w minerały takie jak: wapno, magnez, potas i żelazo.

Jak smakuje?

Ja nazywam ten owoc "owocowym pomidorem". Nie dość, że przypomina on swoim wyglądem pomidora to po części też smakuje jak pomidor. Jest to lekko słodki owoc, a najsłodsza jego część znajduje się w centralnej części miąższu. Przy skórce jest on najmniej słodki, lekko cierpki z przyjemną nutką goryczki. Skórka jest jadalna, ale niezbyt przyjemna w spożyciu. Według mnie Tamarillo to mieszanka kilku smaków. W tym owocu możemy rozpoznać smak pomidora, mango oraz  passion fruit.

Jak spożywać i obierać?

Jeśli chcemy spożyć Tamarillo jako owoc, tak po prostu na surowo, możemy wydrążyć jego wnętrze łyżeczką lub pociąć owoc na ćwiartki i spożyć,  pozostawiając jedynie skórkę. Skórka jest dość gruba, twarda i lekko gorzka, dlatego nie poleca się jej spożywać. Owoc można bardzo łatwo obrać ze skórki, która z łatwością oddziela się od miąższu.



Ten owoc doskonale nadaje się do przetwarzania. Jego dość jednolita, zbita konsystencja pozwala nam na smażenie, duszenie, gotowanie czy nawet pieczenie. Tamarillo przygotowane w jakiejkolwiek formie zawsze smakuje wyśmienicie. Można go spożywać na ciepło i na zimno. Jeśli lubicie eksperymentować z różnymi smakami, a egzotyka nie jest wam straszna, polecam oprócz spożywania go jako owocu, użycia go np. do sałatki.
W wielu krajach ten owoc wykorzystuje się często do obiadu np. sosów, mięsa czy na kanapkę.

Więcej na temat Tamarillo zobacz ten film.


















Zobacz także:
Czerimoja, jak jeść, gdzie kupić, jak smakuje?
Jak zrobić sok z mandarynek? Co ważne w mandarynkach?

Dodaj komentarz

Facebook
Bez logowania

Pozostańmy w kontakcie

INSTAGRAM
by Cud Kawai


Szukaj w kategoriach
Sklep z naturalnymi kosmetykami
Dieta długowieczności 4 pory roku.
Certyfikowane szkolenia kosmetyczne.
Skandynawskie skoncentrowane kosmetyki eco bez dodatku wody.
Japońska Dieta Długowieczności.