W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję

Dodano 2016-05-03
Herbata z imbiru jak zrobić, przepis.



Imbir to jedna z najzdrowszych roślin świata o wielorakim zastosowaniu. Chętnie używamy tą roślinę do sporządzenia herbaty. Imbir można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej. W obu przypadkach imbir sprawdzi się doskonale.

Jeśli chcemy sporządzić herbatę z imbiru, najlepiej przygotować taką herbatę w większych ilościach i przechować ją na nieco dłużej w lodówce. Herbatę można pić gorącą, czyli zalać ją wrzątkiem, ciepłą czyli zalać ją wodą poniżej 37C lub np. latem, pić zimną z lodem.
Jeśli chcemy rozgrzać organizm, pobudzić trawienie lub wspomóc leczenie przeziębienia, zaleca się picie herbaty na ciepło. Najlepiej wtedy zalać ją gorącą wodą. Zobacz poniżej film z przepisem.

Oto niektóre z korzyści picia herbaty z imbiru:

wspomaga trawienie, odchudza, rozluźnia mięśnie, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga przyswajanie składników odżywczych, rozgrzewa i pobudza krążenie krwi, udrażnia drogi oddechowe, odświeża oddech, pobudza metabolizm, wzmacnia organizm.

Przepis:
1 korzeń imbiru
3-4 stołowych łyżek organicznego miodu
szklany pojemnik
tarka z drobnymi oczkami



Imbir ścieramy na drobnej tarce i przekładamy wraz z sokiem do miseczki.
Następnie dokładamy 3-4 łyżki naturalnego, organicznego miodu i całość dobrze mieszamy do utworzenia się jednolitej masy.
Bardzo ważne jest, aby imbir dobrze zmieszać z miodem. Jeśli miód będzie dobrze zakrywał imbir, wtedy taką herbatę możemy przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Jeśli miodu będzie mniej w stosunku do imbiru, wtedy herbatę należy spożyć w ciągu kilka dni lub najpóźniej do 1 miesiąca.

 

Jak zaparzać?

Dla najlepszych korzyści pochodzących z imbiru i w celach rozgrzewających, zaparzać gorącą wodą.
Dla korzyści pochodzących z miodu oraz imbiru, zalewać herbatę lekko ciepłą wodą, poniżej 37C. Taka herbata jest mniej rozgrzewająca.
Dla korzyści płynących z imbiru i miodu oraz dla odświeżenia, dobrego trawienia i wzmocnienia podczas upałów, herbatę zalać letnią lub zimną wodą. Smakuje ona przepysznie z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.

Zobacz film poniżej.


Zobacz także:
Mięta, herbata z mięty, przepis.

Dodaj komentarz

Facebook
Bez logowania

Pozostańmy w kontakcie

INSTAGRAM
by Cud Kawai


Szukaj w kategoriach
Dieta długowieczności 4 pory roku.
Skandynawskie skoncentrowane kosmetyki eco bez dodatku wody.
Certyfikowane szkolenia kosmetyczne.
Sklep z naturalnymi kosmetykami
Japońska Dieta Długowieczności.