W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję

Dodano 2014-12-25
Przepis jak zrobić sok z mandarynek i zachować to co najcenniejsze w mandarynkach. Dieta Długowieczności.



Mandarynki są owocami zimy pochodzenia z Azji. W obecnych czasach plantacje mandarynek można znaleźć w wielu regionach świata. Na świecie jest bardzo dużo gatunków mandarynek. Różnią się one wyglądem i smakiem. Dla mnie najbardziej znane są mandarynki europejskie oraz japońskie. Porównując mandarynki z tych 2 regionów świata mogę śmiało stwierdzić, że mandarynki japońskie są bez porównania smaczniejsze, mają bardzo delikatny smak, są bardziej soczyste, słodsze i aromatyczne. Te europejskie są bardziej ostre w smaku, twarde, mniej soczyste i kwaśne. Smak i jakość mandarynek zależy od ich gatunku oraz klimatu.
Z mojego doświadczenia wynika, że wiele gatunków europejskich mandarynek nie jest na tyle smaczna i zachęcająca do spożycia. Mniej smaczne mandarynki możemy wykorzystać do sporządzenia soku. Sok jest zawsze łatwiej wypić bez względu na smak czy jakość mandarynek.

Jak wybierać mandarynki na sok?

Jeśli mamy taką możliwość i chcemy zaplanować sporządzenie soku z mandarynek, polecam wybierać mandarynki jak najbardziej soczyste o delikatniejszym, słodkim smaku.

Jak obierać mandarynki?

Obierając mandarynki możemy zauważyć, że są one częściowo pokryte białą powłoką. Po obraniu ze skórki nie należy niczego więcej usuwać, tylko pozostawić białe części na mandarynce. Są one o wiele cenniejsze niż sam miąższ mandarynki. Dodatkowo możemy zeskrobać łyżką białą, wewnętrzną część skórki i włożyć wraz z mandarynkami do miksera.

Autorski przepis Diety Długowieczności, Diety Cud Okinawa.


Przepis na 2 osoby
Składniki:
9 - 12 mandarynek bez pestek oraz resztki, białe części z wewnętrznej skórki.
Mandarynki obrać ze skóry pozostawiając białe części na mandarynce (zobacz film). Wszystko razem dobrze zmiksować. Jak miksować mandarynki i jak poradzić sobie z mikserem oraz wiele innych cennych rad zapraszam do obejrzenia poniższego filmu.


Dodaj komentarz

Facebook
Bez logowania

Pozostańmy w kontakcie

INSTAGRAM
by Cud Kawai


Szukaj w kategoriach
Skandynawskie skoncentrowane kosmetyki eco bez dodatku wody.
Certyfikowane szkolenia kosmetyczne.
Japońska Dieta Długowieczności.
Dieta długowieczności 4 pory roku.
Sklep z naturalnymi kosmetykami