W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję

Dodano 2014-06-01
Skrzyp polny. Mocne włosy i paznokcie, koktajl ze skrzypu polnego. Dieta Długowieczności i Dieta Okinawska.

Skrzyp polny to bardzo pospolity chwast i cenne lecznicze zioło. Często znany jest z tego, że wykorzystuje się go do naparów, suplementów i kosmetyków.

Nieprzetworzony skrzyp polny, czyli suszony i na surowo posiada najwięcej właściwości zdrowotnych i aktywnych składników odżywczych, natomiast skrzyp przetworzony fabrycznie traci nieco na wartościach.

W Polsce suszony skrzyp, używa się często do zaparzania i sporządzania herbaty lub ziołowych naparów. Spożywanie skrzypu na surowo jest nieomal nie znanym zjawiskiem, również jak sporządzanie herbaty ze świeżego skrzypu czy używania go jako dodatku do potraw. Więcej o tym w naszych książkach.

W skrzypie polnym znajduje się bogactwo krzemionki (ok. 60%), ale tej która jest łatwo przyswajalna przez ludzki organizm jest ok 10%. Krzemionka jest potrzebna dla naszych komórek, a w szczególności włosów, paznokci i skóry.

Oprócz krzemionki w skrzypie znajduje się jeszcze wiele innych cennych dla naszego organizmu składników, tak jak: sole potasu, magnez oraz inne minerały, których jest dość stężona ilość bo aż 20%, witaminy, flawonoidy, kwasy organiczne, chlorofil i antyoksydanty.

W sezonie mamy szansę nazbierać świeży skrzyp, a mimo to w Polsce bez względu na sezon, pije się napar z suszonego skrzypu, rzadko kiedy korzystając ze świeżego skrzypu zerwanego prosto z pola. Jednak im świeższy skrzyp tym lepiej, ponieważ w takiej formie posiada on najbardziej aktywne składniki odżywcze i regenerujące. Świeży sok ze skrzypu już od wieków był używany do leczenia wszelkich dolegliwości, jednak te tradycje zagineły kilka wieków temu.



Oczywiście najłatwiejszy sposób przechowywania skrzypu jest jego ususzenie. Jednak w sezonie wiosenno letnim, kiedy jest on wszędzie dostępny na łonie natury, powinniśmy korzystać z szansy spożywania go w jak najświeższej formie i
widzieć skrzyp w świetle nie tylko samego krzemu, ale też innych dobroczynnych i współgrających z krzemem pierwiastków. Dieta Długowieczności wykorzystuje to co najcenniejsze z natury dlatego jako jedyni i pierwsi w Polsce zachęcamy do spożywania skrzypu na świeżo.

Autorski przepis Diety Długowieczności, Diety Cud Okinawa.

Przepis na 2 osoby
Składniki:
Kilka gałązek świeżego skrzypu polnego,
1 gruszka,
1 banan,
1 plaster cytryny,
1 szklanka wody.

Gałązki skrzypu należy oddzielić od trzonka. Gruszkę pociąć wraz z pestkami na mniejsze kawałeczki, banana obrać ze skórki i przeciąć na pół, plasterek cytryny obrać ze skórki.
Do miksera wlewamy wodę, następnie wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę. Koktajl należy miksować nieco dłużej niż zwykle dla dokładnego uwolnienia się substancji zdrowotnych skrzypu polnego.

Zobacz film jak zrobić ten koktajl.


Pozostańmy w kontakcie

INSTAGRAM
by Cud Kawai


Szukaj w kategoriach
Japońska Dieta Długowieczności.
Dieta długowieczności 4 pory roku.
Certyfikowane szkolenia kosmetyczne.
Skandynawskie skoncentrowane kosmetyki eco bez dodatku wody.
Sklep z naturalnymi kosmetykami